Stal Kelpie
Kort gezegd: equitherapie is therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van paarden. Bij Stal Kelpie zijn dat Fjölnir, Goovert en Winnetou en Pablo. We verwachten dat hij in 2012 mee gaat doen.
Waarom paarden?
Er is bijna geen mens te vinden die niets met paarden heeft. Paarden spreken ontzettend tot de verbeelding: ze zijn groot, imposant, dwingen respect af. Daarnaast zijn ze warm, vriendelijk en sociaal. Je vindt paarden aantrekkelijk of je bent er bang voor of iets daar tussen in. Het is al heel lang bekend dat het ‘zijn’ met paarden rustgevend is: niet voor niets worden paarden vaak ingezet als therapeut bij dubbel gehandicapten. De geur, de zachtheid en de beweging zijn voor mensen die verbaal moeilijk contact maken vaak een verademing: het paard neemt je precies zoals je bent. Er worden zintuigen aangesproken die in het contact van mens tot mens vaak buiten spel blijven. Daar word je blij van.

Eva en Hoby lachend

Het paard neemt je precies zoals je bent. Een paard is niet gevoelig voor taal: hij reageert op de signalen die jij met je lijf uitzendt. Ben jij gespannen: het paard is alert want misschien dreigt er gevaar. Ben jij goed geaard en rustig: het paard zal zijn hoofd laten hangen en zich ontspannen: alles is veilig.
Het paard fungeert als spiegel: hij laat zich niet foppen. Daar waar wij geleerd hebben onze angsten en onzekerheden te verstoppen onder onze ‘verbale diarrhee’ zal het paard je herkennen zoals je werkelijk bent. Dat kan soms confronterend zijn maar meestal ook bevrijdend: bij een paard hoef je je niet groter of kleiner te maken dan je bent!

Om uit te leggen wat equitherapie is is het handig om eerst iets meer te weten over het ‘wezen’ paard.

In het wild leven paarden in kuddes. Binnen iedere kudde is er een merrie die de leiding heeft: zij bepaalt wanneer en in welke richting de kudde beweegt. Daarnaast is er in de kudde een drijvende hengst. Hij drijft de kudde voort en bepaalt zo het tempo. Het is voor paarden van levensbelang om zich onvoorwaardelijk te conformeren aan deze merrie en hengst: wanneer je afdwaalt van de kudde ben je immers een gemakkelijke prooi voor roofdieren. Daarom is het belangrijk voor paarden om voortdurend met elkaar in contact te staan en verbinding te houden. Stijgt het energiepeil van de merrie dan reageert de hele kudde onmiddellijk. Met andere woorden: voor paarden is lichaamstaal een voorwaarde om te kunnen overleven. Een andere taal spreken ze niet.

goovert
Net zoals paarden reageren mensen op lichaamstaal. Vaak ben je je niet bewust van de signalen die je non-verbaal uitzendt. Dat kan problemen veroorzaken.
Je kent vast het verschijnsel van een spreker die zijn verhaal ontzettend goed heeft voorbereid en weet waar hij het over heeft, maar er uitgezakt en ongeïnspireerd bij staat. Hoe interessant het onderwerp ook is: je valt in slaap. Of de leidinggevende die lui vanuit zijn bureaustoel bevelen uitdeelt: je hebt niet de neiging om harder te gaan lopen voor hem. Andersom kan ook: de directeur die zo intimiderend overkomt dat je zijn verhaal niet eens hoort.
Een paard kan je hierin een spiegel voorhouden. Wanneer je je eenmaal bewust bent van je lichaamstaal kun je ook oefenen om het anders te doen. Paarden zijn geduldig!
Samenvattend: met equitherapie word je je meer bewust van je lichaam en je lichaamstaal. Je komt er achter hoe jij overkomt bij anderen en waar blokkades zitten. Door oefening is het mogelijk blokkades op te heffen en je vrijer te voelen en vrijer te bewegen.
copyright Eva Maassen / bouw endoHerman
colofon & Disclaimer
KvK 55627498 - BTW 118030851B01