Stal Kelpie

     Stiltewandeling met paarden

In Nederland neemt de geluidsoverlast toe. De sluipende negatieve effecten van te veel lawaai vallen misschien niet zo op maar ze zijn er wel degelijk. De geluidskwaliteit van onze omgeving heeft een grote invloed op ons welzijn. We hebben allemaal, mede door onze jachtige levensstijl, behoefte aan momenten van rust en stilte. Even ontsnappen aan het geronk van auto’s, het gebliep van telefoons, de overal aanwezige muziek, het tenenkrommende geluid van bladblazers….Tot rust komen tijdens een wandeling, liefst in een stiltegebied, kan letterlijk een verademing zijn.

stiltewandeling januari 2013
stiltewandeling in de sneeuw, januari 2013

We verzamelen bij Stal Kelpie waar de koffie en thee klaar staan. Na een korte kennismaking met elkaar en met de paarden gaan we op weg naar het landgoed "Gorp en Roovert". We wandelen zo'n anderhalf uur in een rustig tempo waarbij je volop de gelegenheid hebt om om je heen te kijken en af en toe letterlijk en figuurlijk stil te blijven staan.. Bij terugkomst bij de stal is er warme soep en chocolademelk. We kunnen nog even rustig zitten en napraten.

stiltewandeling januari 2013
nagenieten in de sneeuw, januari 2013

Moet je zwijgen tijdens zo’n wandeling? Welnee! De bedoeling is dat we ons in het bos openstellen voor het ‘geluid van de stilte’, de stem van de natuur: de wind blaast door de bladeren, de regen tikt, een vogel tjilpt, een paard briest en een dode tak breekt onder je schoen. Zacht met elkaar spreken als je daar behoefte aan hebt kan. Als je de wandeling in stilte wil doen: ook prima.

De paarden vergezellen ons. Wanneer je je afstemt op een paard gaat de storm in je hoofd vanzelf liggen. Het geklets in je eigen hoofd wordt minder als je wandelt met een paard. Het wordt gemakkelijker stil te zijn en je open te stellen voor de geluiden om je heen want je bent niet alleen. Paarden laten zien hoe het is om gewoon te 'zijn' zonder te hoeven voldoen aan verwachtingen.

Hoeveel paarden ons vergezellen is afhankelijk van het aantal deelnemers dat vertrouwd is met paarden. Kijk bij de agenda wanneer de eerstvolgende wandeling is.>
copyright Eva Maassen / bouw endoHerman
colofon & Disclaimer