Stal Kelpie
De eerste afspraak duurt anderhalf uur. Na een korte inventarisering van je hulpvra(a)g(en) gaan we meteen aan het werk met één van de paarden. Geen lang gesprek dus van tevoren: al werkend met het paard wordt vanzelf duidelijk waar het bij jou om gaat. De eerste sessie is daar vooral voor bedoeld. Er vindt afstemming plaats tussen wat jij verwacht en wat wij te bieden hebben. We formuleren samen een voorlopig doel. Tijdens de vervolgafspraken kijken we steeds of we op de goede weg zijn. De vervolgafspraken vinden over het algemeen eens per week plaats en duren een uur.

Afhankelijk van de hulpvraag kan een kortdurende training of een langdurige begeleiding nodig zijn.
Ik werk intuïtief. Dat wil zeggen dat ik doe wat op dat moment nodig is, zonder een vast stramien. Wel houd ik steeds de rode draad in de gaten, het doel dat we van te voren vastgesteld hebben.
Met paarden werken is vaak confronterend. Wat zo heerlijk is is dat je het niet goed of slecht kunt doen: jij maakt contact op jouw manier. De paarden oordelen niet. Je kunt wel oefenen om het op een ándere manier te doen. Ik begeleid je daarin liefdevol en met respect.

Daar waar het (te) zwaar wordt werkt het paard als katalysator: op de meest ongelegen momenten gaat hij bijvoorbeeld staan poepen of gaat zich ongegeneerd staan krabben: is er een betere manier om weer met beide benen op de grond te komen?

Pablo etend

Met welk paard we gaan werken staat meestal van te voren niet vast: ook daar bekijk ik wat op dat moment nodig is. Vaak is het belangrijk om zelf een paard uit te kiezen; soms kan ik beter bepalen welk paard voor die sessie het meest geschikt is.
Vaak maak ik gebruik van energetische oefeningen. Soms zal ik je vragen bepaalde oefeningen thuis te herhalen. Ook kan het voorkomen dat ik je vraag een tekening te maken of een verhaal of droom op te schrijven. Andere werkvormen zoals rollenspelen kunnen ook voorkomen.

En wat ga je dan doen met zo’n paard? Bij alle sessies bij iedereen beginnen we met contact maken. Contact met jezelf én contact met het paard. Lijfelijk contact, aanraken, voelen, ruiken. Vaak is dat al heftig en wordt vanzelf duidelijk wat er op dat moment speelt.

Hoby
Bij de stal is een omheinde paddock, een soort zandbak. Daar kunnen we allerlei oefeningen doen. Meestal bevindt jij je samen met één van de paarden in die paddock en sta ik erbuiten. We bouwen het langzaam op, je hoeft niet bang te zijn dat je dingen moet doen die je niet durft. Maar soms kan het nodig zijn je grenzen te verleggen. Ik help je dan daarbij. Het is ook mogelijk dat we samen met één van de paarden naar buiten gaan, naar het bos dat vlak bij is.
We sluiten af met een korte evaluatie: hoe was het, wat heb je geleerd, hoe ga je de komende week verder. Last but not least: Je beloont je paard en je neemt afscheid van hem. Op jouw manier.
Eva met Hoby

Kleding: gemakkelijk zittende, voldoende warme kleding die tegen een stootje kan. Voor de veiligheid is het aan te raden stevige (wandel)schoenen te dragen.

N.b. Mijn paarden zijn rustig en betrouwbaar en de omgeving is veilig; desondanks zou er iets mis kunnen gaan: je neemt voor eigen rekening en risico deel aan de sessies; je wordt gevraagd een aansprakelijkheidsformulier te tekenen.

copyright Eva Maassen / bouw endoHerman
colofon & Disclaimer
KvK 55627498 - BTW 118030851B01